Kinderambassadeur Lima

Lima (9) is nu zelf ziek, maar wil later als verpleegkundige andere kinderen helpen beter te worden

Lima is een vrolijk, ietwat verlegen, welbespraakt meisje van negen jaar oud. Als je het niet wist, zou je niet weten dat ze chronisch ziek is en iedere twee weken naar het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam moet. Lima, die problemen heeft met haar darmen, is één van de kinderambassadeurs van de Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje, het goede doel waar RTL Project Glimlach geld voor inzamelt. “Ik wil andere kinderen laten zien dat je altijd positief moet blijven.”

"Ze vertelde me dat ik moest denken aan een regenboog"

Sinds haar geboorte heeft Lima al problemen met haar darmen. “Mijn darmen zitten allemaal verkeerd”, vertelt het negenjarige meisje op de bank bij haar thuis. “En mijn milt zit ook in stukjes.” Toen Lima één dag oud was, moest ze voor het eerst geopereerd worden. “Ze heeft toen vier maanden in het ziekenhuis gelegen”, legt moeder Kitty uit. 

“De darmen moesten opengemaakt worden, omdat ze bijna knapten. Er was ook sprake van verdraaiingen”, gaat Kitty verder. Toen Lima acht was, kwam het weer terug en moest ze weer onder het mes. “Vorig jaar december was dat”, vertelt Lima.

Naar het ziekenhuis

Sinds die operatie gaat Lima iedere twee weken naar het ziekenhuis, waar ze gecontroleerd wordt door de doktoren. “Dan moet ik bloed prikken, scans laten maken, ze nemen daar ook foto’s.” In het begin vond Lima het spannend om naar het ziekenhuis te gaan, maar nu is dat wat minder. “Ik heb het al vaker gedaan, dus ik weet wat er gaat komen.”

Al haar hele leven lang heeft Lima moeite met ‘normaal’ eten, vaak kreeg ze voeding binnen via een sonde. Dan gaat via een slangetje door de neus het voedsel naar binnen. “Ik eet best wel slecht”, zegt ze vlak voordat ze een klein stukje eierkoek oppeuzelt. “In de middag lukt het wel, maar ’s avonds eet ik maar twee happen spinazie en drie hapjes aardappel.” Wanneer Lima veel eet, zit ze snel vol, of wordt ze misselijk. 

Schijn bedriegt

Niemand zou aan Lima, die inmiddels groep vijf een keertje overdoet omdat ze veel heeft gemist, kunnen zien dat ze chronisch ziek is en vaak naar het ziekenhuis toe moet. “Het lijkt of het allemaal goed gaat, maar dat is niet zo”, vertelt ze. “Ik ben heel snel moe en heb soms steken in mijn buik. Ook word ik vaak misselijk.” Naar het toilet gaan is ook niet altijd even makkelijk. “Maar daar heb ik pilletjes voor.”

Buitenspelen met haar vriendjes kan Lima wel, maar na een uurtje door haar buurt in Amsterdam rennen met leeftijdsgenootjes is ze ontzettend moe. “Dan lig ik de rest van de dag in bed om bij te komen.”

Operatie

Binnenkort ondergaat Lima opnieuw een operatie, waar ze best een beetje tegenop ziet. “Ze gaan kijken of ze een pechsonde kunnen aanbrengen”, vertelt Kitty. Eerdere sondes bleven namelijk niet zitten. “De doktoren gaan uitzoeken of het überhaupt kan. Het is nog even afwachten allemaal.”

Als Lima in het ziekenhuis is, vindt ze het leuk om met andere kinderen te spelen. Ze heeft er zelfs wat vriendinnetjes aan overgehouden, die ze spreekt via WhatsApp. Daarnaast is het meisje ook blij met alle pedagogische medewerkers en verpleegkundigen die haar helpen de angst en stress weg te nemen. “Ze knutselen met me, willen altijd met me praten en gaan samen met je naar buiten.”

 

Altijd positief

Hoewel Lima met haar negen jaar al heel wat heeft meegemaakt en doorstaan, blijft ze altijd positief. “Eerst zag ik alleen het negatieve, maar dat helpt niet”, zegt Lima. Haar oma was tegelijkertijd ziek. “Ze hebben toen afgesproken om samen positief te blijven”, vertelt Kitty. “En samen sterk zijn”, vult Lima aan.

De oma van Lima is inmiddels overleden, wat een grote klap voor haar was. En tóch weet Lima nog steeds het positieve te vinden, mede door de verpleegsters die haar helpen. “Ze vertelde me dat ik moest denken aan een regenboog, of dat ik op een onbewoond eiland ben. Dat helpt me”, vertelt Lima met een lach. De verpleegsters nemen de angst die Lima soms heeft weg, door met haar te spelen, praten en simpelweg bij haar te zijn.

Een derde tip was ‘het liedje’ van animatiefiguur Spongebob Squarepants, dat ze met enige regelmaat zingt. Ook moeder Kitty zingt regelmatig liedjes voor haar dochter. “Daarin zing ik dat ik trots op haar ben en dat we altijd sterk blijven.”

Kinderambassadeur

Je zou misschien denken dat het hoofd van Lima vol zit met haar eigen chronische ziek zijn, maar niets is minder waar. Ze zet zich als kinderambassadeur van de Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje nu al in om geld op te halen voor zieke kinderen. Ze kan als geen ander het verhaal vertellen hoe belangrijk het is om extra geld voor speciale projecten op te halen. Daarnaast voegt ze ook de daad bij het woord. Hoe ze dat doet? “Ik ben een flesseninzamelingsactie begonnen. De hele school helpt mee”, zegt ze trots. Lima vindt het heel fijn om kinderambassadeur te zijn en op die manier andere zieke kinderen te helpen. “Ik kan de andere kinderen steunen, want het is natuurlijk niet leuk om naar het ziekenhuis te moeten.”

Door haar ervaringen met lieve verpleegkundigen, wil Lima later zelf óók verpleegkundige worden. “Kinderverpleegkundige, om precies te zijn.” Dat komt omdat ze veel in het ziekenhuis is geweest. Ze heeft zelfs al een keer samen met een verpleegster een sonde ingebracht. “Omdat ik zelf weet hoe het is om ziek te zijn, wil ik later andere zieke kindjes helpen om beter te worden.” Haar toekomstdroom staat vast, maar voor nu: “Blijf altijd naar het positieve kijken.”

Lima heeft samen met Dinand, de andere Kinderambassadeur, en vijf andere kinderen armbandjes ontworpen voor RTL Project Glimlach, die te koop zullen zijn bij Kruidvat. Een deel van de opbrengst gaat naar Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje.

Bron: RTL Project Glimlach