Wat is RTL Project Glimlach

09-11-2021 | 14:16

RTL start vanaf 4 november met RTL Project Glimlach, dat dit jaar draait om de Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje. Met de opbrengst van RTL Project Glimlach wil de stichting onderzoek doen en projecten uitvoeren die bijdragen aan het verminderen van angst, pijn en stress bij 380.000 kinderen die jaarlijks in één van de zeven Nederlandse ziekenhuizen behandeld worden.

"Omdat we samen nog meer kunnen bereiken voor degenen waar het allemaal om draait"

De fondsenwervende stichtingen van zeven toonaangevende kinderziekenhuizen met een koninklijke naam slaan -voor speciale gemeenschappelijke projecten- de handen ineen onder de naam: Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje. Omdat ze samen, naast hun bestaande activiteiten, nóg meer kunnen bereiken voor diegenen waar het allemaal om draait; ernstig zieke kinderen die specialistische en intensieve zorg nodig hebben. Met deze bijzondere samenwerking willen ze acties starten om extra geld in te zamelen voor onderzoek en projecten die bijdragen aan betere zorg en omstandigheden voor kinderen en hun familie in de kinderziekenhuizen. Want, een comfortabele, kindvriendelijke omgeving, waarin ze de best mogelijke behandeling krijgen, dat is de kroon op hun werk. Samen beter!

Actieweek

RTL Project Glimlach vindt plaats van 13 tot en met 17 december. Vanaf 4 november wordt via verschillende RTL-platformen aandacht besteed aan het project. 

Tijdens de actieweek zullen verschillende RTL-gezichten in actie komen. Onder andere Robert ten Brink, Beau van Erven Dorens en Viviënne van den Assem zullen op een manier die je niet van ze verwacht in actie komen. Deze challenges zullen te zien zijn in RTL Boulevard en Koffietijd.

Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje

De Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje is een bijzondere actiematige samenwerking tussen zeven professionele fondsenwervende stichtingen, die verbonden zijn aan de volgende ziekenhuizen: Amalia Kinderziekenhuis in Nijmegen, Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen, Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam, Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, Prinses Máxima Centrum in Utrecht, Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en het Willem-Alexander Kinderziekenhuis in Leiden.  

Deze ziekenhuizen delen de gezamenlijk ambitie om de allerbeste zorg voor de ernstig zieke kinderen willen te geven. Dag en nacht werken ze aan specialistische en intensieve zorg, met aandacht voor een zo prettig mogelijk verblijf voor het kind en het hele gezin. 

Nicolette van Dam is de ambassadrice van de Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje. Dat de zeven Kinderziekenhuizen zich hebben verenigd in deze stichting, vindt Nicolette ontzettend prachtig. “Dat ik daar ambassadeur van mag zijn en mijn steentje kan bijdragen is een mega bekroning op het werk dat ik altijd doe.” Nicolette gelooft immers in het bundelen van krachten.

Hulp nodig

De zorg voor ernstig zieke kinderen in Nederland is al van wereldklasse, maar het kan nóg beter. Daar hebben de Kinderziekenhuizen alle hulp bij nodig. Veel onderzoek naar betere behandelmethoden of ziekte-oorzaken wordt namelijk niet vergoed door de overheid of zorgverzekeraars. 

Door middel van gemeenschappelijke projecten die bijvoorbeeld bijdragen aan de vermindering van angst, stress of pijn bij kinderen of ervoor zorgen dat het gezinsleven en de ontwikkeling van ernstig zieke kinderen ook binnen de ziekenhuismuren door kan gaan, zet Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje zich met speciale acties in voor zieke kinderen en hun gezinnen.

Angst, pijn en stress verminderen

Het thema waar de Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje zich, samen met RTL Project Glimlach, voor inzet is het verminderen van angst, pijn en stress bij kinderen die behandeld worden in de kinderziekenhuizen.  

Een ziekenhuisbezoek brengt vaak spanning en stress met zich mee bij de kinderen en hun ouders. De Kinderziekenhuizen willen er alles aan doen om het bezoek aan het ziekenhuis zo prettig mogelijk te laten verlopen, met zo min mogelijk angst, pijn en stress. 

Er zijn steeds meer nieuwe inzichten en technologieën die helpen om het ziekenhuisbezoek van kinderen te verbeteren. Om deze methodes te verbeteren, uit te werken, te testen en in praktijk te brengen is veel geld nodig. Maar met dat geld wordt ervoor gezorgd dat ernstig zieke kinderen minder angst, pijn en stress ervaren wanneer zij naar het ziekenhuis toe moeten.

Programmadirecteur Peter van der Vorst was onlangs te gast bij 'Jinek' om te vertellen over het project. Het gesprek kun je terugkijken in de video hieronder.

Doe mee aan RTL Project Glimlach en steun de Kinderziekenhuizen van Oranje. Deze stichting heeft als doel meer onderzoek en projecten te realiseren om angst, pijn en stress te verminderen bij ernstig zieke kinderen. Steun jij deze kinderen ook? Doneer dan hier.